Een korte keten van tamme kastanjes. Met onze kastanje campagne.

Met deze campagne creëren we een lokale afzetmarkt voor Nederlandse tamme kastanjes. Geniet van heerlijk kastanje ijs of browniemix en draag bij aan het landschap. Samen zetten we deze korte keten op!

0
Kilo tamme kastanje
0 +
Liter ijs

de campagne

Nederland's eerste korte keten van tamme kastanjes

Wij willen jullie laten genieten van heerlijke producten op basis van tamme kastanjes en daarmee tonen hoeveel potentie er ligt in de (her)introductie van deze noot op ons bord en landschap. Kastanjes vormen nu nog een klein deel van ons dieet en landschap, maar kunnen binnen een landbouwsysteem met meer meerjarige gewassen dienen als staple food. Via deze campagne willen we een plek reserveren in het landschap voor de tamme kastanje, zodat in de nabije toekomst Nederland haar verwelkomt.

Wat je eet bepaalt hoe ons landschap eruitziet.

De missende schakel, van de consument en voedselproducent, verdrukt de kansen van de kastanje op een prominente plek in de Nederlandse landbouw. Boerderijen hebben moeite een afzetmarkt te vinden en de motivatie voor boeren om kastanjebomen te planten ontbreekt. Tegelijkertijd vind de Zuid-Europese kastanje wel zijn weg naar restaurants en mensen thuis. Voor de transitie richting lokale en herstellende landbouw is er dus een samenwerking van kastanje tot consument nodig die wij gaan realiseren.

De uitdaging

Het realiseren van lokale verwerking & afzet

Een nieuwe korte keten opzetten is uitdagend. Er is geen verwerkingsfaciliteit, mensen moeten geïntroduceerd worden met de kastanje en de afzetmarkt nog gecreëerd. Daarom hebben we op voorhand jullie aankopen nodig om productie en verwerking van de kastanjes tot ijs en brownies te realiseren. Ook stelt een campagne ons in staat het verhaal te vertellen en een opzet te maken voor komende jaar. Deze campagne is namelijk een pilot voor onze grootschalige Nationale Kastanje Campagne. Hierin willen we heel Nederland mobiliseren om tamme kastanjes uit de tuin te verzamelen, die we dan gebruiken om de Nederlandse tamme kastanjecultuur te stimuleren.